Валери Симеонов: Това правителство е отворено към проблемите и към хората

Темите в "Денят започва":

В предаването
Части от предаването
Всички броеве
Валери Симеонов: Изправени сме пред задачата да решим едни проблеми, които са започнали още в началото на 2000 година, проблеми, които са създадени от други правителства, решение на МС за определяне на защитени зони отгоре-отгоре без задълбочаване, преначертаване буквално с флумастер на зони, които са предложени от защитни организации.

Вицепремиерът каза, че не вижда изход. По негови прогнози след Калиакра ще дойдат Балчик, Шабла, Рила (буферната зона около резервата), Банско, Пирин, Странджа. Той увери, че правителството се опитва да съчетае всички интереси, да не ощетят никого, но това е невъзможно.

Валери Симеонов: Решението трябва да се търси с плащане на чужди грехове.

Според него трябва държавата със съдействието на общините да намерят начин да компенсират тези хора, чиито терени попадат в зоната забранена за всичко. Хората трябва да бъдат възмездени с парцели, а там където не е възможно - с финансово обещетение. Симеонов обясни, че с решението на съда няма възможност да се направи промяна в предназначението. Промени в територията на Натура 2000 не може да има.

През 2007 година с две решения на МС се определят защитените зони Калиакра и Белите скали, които са местообитание на птици, както и хабитат на определени видове флора и фауна. След взимане на решението, заповедите са нарушени веднага - дават се разрешения за ветропаркове, за голф игрища, за строежи на хотели. Още следващата година ЕК е реагирала със санкции. 2014 година започва делото срещу нас, 2016 година сме осъдени.

Валери Симеонов: Това представляват едни парчета необработваема земя. Интересно, че те така са очертани 2004-2005 година когато са картирали тези райони екологичните организации. Те са очертани явно там където няма нива, там където няма селище, там където няма нищо тогава. В последствие с тези допълнителни разрешения на правителство и на община е започнало лека полека усвояване на тези терени. Тези степи представляват, представете си, дерета, крайпътни канавки, нищо, което да създаде впечатление, че това е истинска степ. А как може да бъде степ като е насечено от горски пътища, от черни пътища, от асфалтирани пътища, съвсем наблизо се въртят някакви огромни перки, тук-таме има накакви къщи. Никакъв смисъл няма от всичките тези внушения.

Симеонов обясни, че предложенията са направени от екозащитни организации, които са много влиятелни в ЕС. Според него това влияние им е дало възможност да определят те тези зони, да ги предложат и "некомпетентното" правителство на Станишев с лека ръка да ги одобри без да мисли за бъдещите последствия.

Валери Симеонов: Хората, които протестираха, не бяха наясно, те бяха леко провокирани от липсата на информация на първо място, не изключвам съответно и елементи на политическа акция. Важното е, че когато нямат информация, хората реагират, защото им е казано: "ще ви спрат всякаква стопанска дейност". Хората масово реагерат без да знаят дали тяхната нива, техният парцел попада вътре.

Вицепремиерът обясни, че само 1/3 от териториите са частни. Тези парцели трябва да се определят, държавата трябва да предложи на собствениците някакво овъзмездяване.

Валери Симеонов: Парк Странджа е най-огромната територия, която е резерват. Там ограниченията и забраните са най-тежки и, може би символично, на картата на защитените зони цялата Странджа е зачетрана в черно. Освен Странджа в морето има едни огромни участъци от морска територия, които са над 30 мили, т. нар. "Блок Силистар", който изцяло също ще бъде в зоната на наблюдение за Натура 2000. Определон зелените организации, започвайки от едни благородни идеи, са се превърнали в един доходоносен бизнес, който е проектиран в десетилетия напред.

В плана за управление на Добруджа е заложено да се изгради център за наблюдение на степите с 20 човека, назначени на трудов договор целогодишно. Бюджетът е около 12 милиона за 5-10 години. Там могат да работят само хора, които са научни работници или представители на природозащитни органзации. Центърът ще бъде финансиран от държавата.

Според Симеонов най-доброто решение е да се търси преначертаване на зоните чрез допълнителни анализи, защото това очертаване на зони ще съсипе икономиката на тези бездруго съсипани райони. По негово мнение трябва да се преразгледат отново всички райони.

Вижте целия разговор във видеото!

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад