2020 година ваксината срещу варицела ще влезе в имунизационния календар

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Ваксината срещу варицела не е регистрирана в България и в началото на тази година до пролетта ще извървим път това да се случи, ще се включи в наредбата за имунизации, ще се обнародва в „Държавен вестник“ и най-късно 2020 година ще влезе в имунизационния календар като препоръчителна ваксина. Това каза проф. Татяна Червенякова, директор на Специализираната болница за активно лечение по инфекциозни и паразитни болести "Проф. Иван Киров".

Проф. Червенякова уточни, че в много страни от ЕС тя е препоръчителна ваксина. Когато децата тръгнат на детска градина, рискът от това заболяване е висок. И се опитваме да го предотвратим.

Първата страна, която въведе ваксина за варицела, е Съединените щати. 20 години опит показаха, че тази ваксина води до намаляване на това опасно заболяване. Между 300 и 400 деца се хоспитализират годишно в България с диагноза варицела. Тя е сериозна инфекция и отваря вратата на грипа. Това е сериозна инфекция, която смачква имунитета и позволява да се появят други заболявания, обясни тя.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад