Доц. Кунчев: Ако хората не спазват мерките, ще ни принудят да върнем мерки

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Когато има огнища, има възможност и за дифузно разпространение на заразата. От 140 положителни днес, близо 60 са в Смолян. В тези огнища се опитваме да действаме фокусирано и локално. Имахме такива случаи на много други места и в рамките на седмица успяваме да ги потушаваме. Надявам се, че и тук мерките ще дадат резултат. Това заяви в Сутрешния блок на БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Той обясни, че повечето тестове, които в момента се правят са по инициатива на работодател, община или организация, което не е препоръчително. Според доц. Кунчев в момента е по-добре да се вземат мерки и да се влагат усилия, така че да се намалява разпространението на заразата.

В момента едва около 20% от заразоносителите имат някакви симптоми и то такива, каквито не налагат болнично лечение. На практика не повече от 4-5% достигат до болница, каза още .

По отношение на провеждането на футболните мачове главният здравен инспектор каза: Наказания за неспазване на мерките по стадионите има за организаторите на футболните мероприятия. Ако хората не спазват правилата, капацитетът няма значение. Искаме да не пречим на нормалния живот и хората да могат да бъдат на стадионите, но ако хората не спазват мерките, ще ни принудят да върнем мерки, които не са желани от никого.

Вижте повече във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад