Българското председателство - за успехите и проевропейските алтернативи

В предаването
Части от предаването
Всички броеве
От гледна точка на организация и администрация, което е много важно, председателството беше успешно, отбеляза политическият наблюдател Росен Карадимов, също гост в студиото на предаването.

Той обаче допълни, че от гледна точка на политическото съдържание е съгласен с оценката на президента Радев и "в известен смисъл" с оценката на БСП.

Тук има разминаване на нивата и плоскостите. Въпросът е дали е възможно това, което ни се иска като политическо съдържание, да бъде постигнато в рамките на едно председателство. Аз смятам, че това би било доста крайно и би надхвърлило възможностите на страната. Мисля, че на моменти изглеждахме доста комично в опита да играем ролята на посредник, но това не е укоримо. Важното е да се опиташ да покажеш достойнство, коментира Карадимов.

Според него европредседателството е "катализирало процеси, при които Корнелия Нинова и БСП за пръв път са очертаха проевропейска, но различна външна политика на България".

Това вече е реална алтернатива... Това, което прави Корнелия Нинова, е тежко противопоставимо, но проевропейски противопоставимо на позицията на премиера Борисов, добави той.
Това е разминаване не само с Борисов, това е разминаване с ПЕС. За първи път БСП излиза извън траекторията на ПЕС и то заради европейска тема - започна с противопоставянето на Конвенцията на Съвета на Европа и завършва сега, реагира проф. Гълъбов.

По думите важното след отчетеното от премиера Борисов е "това, което България разбра за себе си в процеса на самото председателство". Повдигайки темата за Западните Балкани, "България показа, че може да се движи в ценностния корпус на европейската солидарност в истинския смисъл на думата", счита политическият наблюдател.

Ценността на българското председателство е в това, че реално България не поиска нещо за себе си... България се позиционира много по европейски, тя поиска нещо за своите съседи, обобщи проф. Гълъбов.

Последни броеве