Д-р Велев: Рискът при секцио е два пъти по-висок и за майката, и за бебето

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Д-р Велев обясни, че за демографията значение има не само раждаемостта, от значение са икономическото развитие и смъртността също. "Но конкретно, ако се върнем на раждаемостта - тя намалява. Голям процент от младите хора емигрираха в чужбина, голям процент от майките отлагат раждането на първото си дете - средната възраст в момента стана около 27 години - възрастта, на която жената ражда първото си дете. За София този показател е 32 години. Майките изтъкват различни причини, като най-честите са тези, свързани с тяхната кариера." Той обясни, че в момента за спада на раждаемостта има и друга причина - момичетата, родени през 90-те години, които отново имаше криза и много малко раждания, сега трябва да стават майки.

Има и друг проблем - раждане в тийнейджърска възраст. Създадени са проекти и програми за отлагане на много ранните раждания, те не са драматични - 3000 раждания под 18 г. в България се регистрират в рамките на вяколко години и се случват в определени етноси и региони, коментира д-р Велев.

Като тревожна тенденция той определи нарастването на процента на оперативните раждания - един сериозен проблем не само в България, но и в целия свят. "Секциото може би стана модерно напоследък, но някъде от 70-те години стана постепенното му увеличеване, свързано с въвеждането на различни нови технологии с проследяването на бременността и на ражданията. В момента сме изправени пред един доста сериозен проблем - на практика половината от ражданията протичат оперативно. По статистиката, с която разполагаме, около 49% от ражданията са секцио."


Д-р Велев открои, че СЗО от 1985 г. постулира, че, когато честотата на цезаровото сечение надхвърли 10-15% неговите плюсове, свързани с опазването на живота на майката и на детето, изчезват. Над 15% нарастват рисковете за майката и за плода. Сред обществото битува митът, че цезаровото сечение е по-безопасно и по-лесно. Това обаче не е така, категоричен беше изпълнителният директор на Втора АГ болница. "Два пъти по-често се срещат усложнения и рискове както за майката, така и за бебето при раждане с цезарово сечение. За бебето усложненията са свързани не със самото раждане, а с развитието на самото дете. Вече има доста проучвания, които показват, че тези дечица са заплашени повече от развитие на диабет, на астма, на алергични състояния в ранната детска възраст, дори и от развитие на онкологични заболявания. Причината за всичко това е, че имунитетът на тези дечица е компрометиран от това, че бебето не се ражда през естествения родов канал, където става естественото контаминиране на бебетата от лактобацилите, които се намират във влагалищата на майките, ая биват извадени през разрез през корема", обясни той.