Даниел Митов за външната политика на България

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Вместо с дипломация големите сили си говорят чрез санкции. България между Русия и Европейския съюз, на къде е насочена външната ни политика, кои са проблемите ни за решаване и какво ни предстои с новата Европейска комисия? На тези основни въпроси отговори министърът на външните работи от служебното правителство Даниел Митов в студиото на "Денят започва с Георги Любенов".

Той коментира напрежението между Русия и Европейския съюз, между Русия и САЩ, като отбеляза, че изтеглянето на руски бойци и техника от територията на Украйна дава някакви позитивни сигнали за това, че може да се стигне до деескалация на конфликта и процесът да се нормализира.

Въпреки това, обаче, е ясно, че още нищо не е решено, конфликтът още не е изчезнал. Въпросът е какво иска Русия, не само какво искат САЩ. От двете страни трябва да стане ясно какво искат едните и какво искат другите и този разговор тепърва предстои, добави още Митов

България трябва да си модернизира въздушната флота, заяви външният министър по друг наболял проблем. Въпросът със самолетите ни трябва да има Народно събрание, няма как служебният кабинет да го реши окончателно. Това, което сме казали и което се споделя от голяма част, както от нашите военни, така и от обществото, е, че ремонтът на старите самолети, които в момента притежаваме, излиза много скъпо и в сравнителен дългосрочен план излиза колкото да си купим със същите пари нови самолети, обясни Даниел Митов.

Относно новата Европейска комисия външният министър отбеляза, че тя добива самочувствието и вида на коректив, т.е. на истински Парламент. Надявам се, че тази еволюция ще продължи в много по-сериозна степен, може би не изцяло при тази Комисия, но в бъдеще. Комисията "Юнкер" има какво да даде в посока на това Европа да продължи да се интегрира, добави Митов.

Друг наболял проблем е този с бежанците. От началото на годината в България са влезли 15 000 души. Според външния министър Митов трябва да се атакува коренът на проблема, а той е Ислямска държава. Войната в Сирия, войната в Ирак, завземането на територии от страна на ислямски екстремисти, самият конфликт прогонва населението, посочи той.