Съвременници: Двамата Габровски

„Двамата Габровски“ е филмов портрет на двама от най-известните български лекари – професор Стефан Габровски и професор Николай Габровски, признати за авторитети в една от най-сложните и динамично развиващи се области на медицината – неврохирургията.Документален филм от поредицата "Съвременници" на БНТ2

Държава: България
Година: 2016
Времетраене: 58 минути
За продукцията

Сценарий:Екатерина Генова

Режисьор: Росен Елезов

Оператор: проф. Цветан Недков

Продуцент БНТ2

Филмът представя две силни индивидуалности в диалог помежду им. По някои теми те спорят, по други се допълват, но общото в този разговор е отдадеността на лекарската професия.

Камерата на БНТ 2 надниква в операционните зали на Клиниката по неврохирургия на Университетска многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина „Пирогов“, в един обикновен за двамата професори ден и показва видяното, без да спестява подробности, води зрителя по пътя на срещите и разминаванията между баща и син в професията и в живота.

Във филма участва и световно известният неврохирург, белгиецът проф. Брочи, който споделя своята оценка за нивото на българските си колеги и говори за световните перспективи в лечението на болестите на Паркинсон и Алцхаймер.