Елена Йончева: Не се притеснявам от поредните "бухалки" на това правителство

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Според нея вотът се подменя и това се усеща и в ЕП. В групата на ПЕС има силно недоволство, тъй като до преди два дни са вярвали, че лидерът на левицата има реален шанс за поста председател на Европейската комисия.

По нейно мнение България не преговаря, а се нагажда. Тя каза, че различни европейски са се подиграли с българската кандидатура на Мария Габриел. За кандидатурата Станишев е имало консенсус след европейските държавни лидери. За Йончева решението му да се оттегли е било правилно.

Елена Йончева: Борисов е самодържавник. Той е човекът, който създава в България авторитарно управление и това вече по един болезнен начин се вижда от всички български граждани. По отношение на външната политика Борисов е последователен, изключително последователен в неотстояването на българските национални интереси.

Тя припомни, че най-големите инвестиционни проекти, от които е зависило бъдещето на страната ни, както и стандарта на живот, са били загробени от премиера.

Елена Йончева: БСП не е авторитарна партия. Това не е партия, която издига с 99% своя лидер, както е в ГЕРБ.

Според нея е нормално в една партия да има различни виждания и сблъсък на идеи. По нейно мнение няма никаква драма в това.

Госпожа Йончева ще бъде член на Правосъдната комисия в ЕП. Нейните критици през седмицата не пропуснаха да отбележат, че има възможност да й бъде поискан имунитетът заради делото за пране на пари в КТБ.

Елена Йончева: Има над 50 случай във всеки Европарламент на поискан имунитет. В това няма нищо страшно и аз винаги съм казвала, че при мен всичко е открито. Няма от какво да се притеснявам от поредните "бухалки" на това правителство.

По повод намаляването на партийните субсидии от 11 на 1 лев на глас, Йончева заяви, че това открит удар срещу БСП, която единствена може да свали авторитарното управление. Това е и удар срещу десните партии, които не са в парламента, допълни тя.

Елена Йончева: От тук нататък партиите ще бъдат зависими от олигарсите, във финансирането им ще могат да участват фирми, които са сключвали договори за концесии, които работят в сфери, които са пряко свързани с регулация от държава, фирми, регистрирани в България, но с участие на чужди граждани. В момента имаме държавен и политически рекет - срастване на една партия с държавата.

Вижте целия разговор във видеото!