Фон дер Лайен на финала за избор на председател на ЕК: биографът ѝ Даниел Гофарт

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В политически Берлин всичко се върти около собствена орбита. Изведнъж вниманието е насочено към Брюксел и Страсбург. За чуждестранните кореспонденти в Германия дори редовният брифинг на правителствения говорител в понеделник, не представлява интерес. В центъра на вниманието е журналистът, автор на една от най-високо оценяваните биографии на фон дер Лайен „Канцлер в запаса“. Това не е единствената книга за нея, но има най-добри рецензии заради дистанцията на автора към главния герой и заради критичността му.

Даниел Гофарт, автор на "Канцлер в запаса": В деня, в който съобщиха името ѝ за Европейската комисия, бях много изненадан. Както и останалите наблюдатели също. В предишни години тя е споменавана като генерален секретар на НАТО, като върховен представител на ЕС по въпросите на външната политика, но че може да стане председател на Европейската комисия изненада Германия.

Книгата разказва за една съвременна жена, която не се оставя да бъде ограничавана само в една роля и която революционизира традиционната семейна представа на германските консерватори . Урсула фон дер Лайен израства в семейството на политик. Родена и израснала в Брюксел, докато баща ѝ е работил в Европейската комисия. Живяла е в Съединените щати и там се ползва с много добро име. В биографията ѝ обаче четем, че тя има абсолютна воля за власт.

Даниел Гофарт: Висока е само 1,61м, но има изключителна енергия. Майка е на седем деца, завършила е медицина. Направи голяма кариера на върха на германската политика. Тя е много дисциплинирана, много твърда и не бива да бъде подценявана. Винаги се усмихва приветливо и сърдечно, но същевременно е много целенасочена. Както всички политици от това високо ниво, тя има високо самочувствие. Понякога преиграва с инсценирането си като политик, но е абсолютен професионалист.

Откакто е номинирана за председател на Европейската комисия Фон дер Лайен изглежда като презаредена. Твърде много и тежки бяха проблемите в поверения ѝ ресор – министерството на отбраната. Именно заради негативните заглавия, с които се свързваше името ѝ, Ангела Меркел реши да заложи на друга личност за свой наследник и така Фон дер Лайен остана „канцлер, но в запас“. До тази година, когато според Даниел Гофарт, френският президент остава впечатлен от познанията ѝ по френски. Тогава, на представянето на новото поколение европейски бойни самолети Макрон решава, че фон дер Лайен е по-подходяща от Манфред Вебер.

Даниел Гофард: Мисля, че Европа ще вземе добро решение, ако бъде избрана. Тя вероятно ще придвижи напред въпроса с климата, тя със сигурност ще опита да придвижи темата с кандидатите за убежище и бежанците. Най-вероятно ще опита да смекчи напрежението между източна и западна Европа.

Като министър на отбраната Фон дер Лайен има опит с темите, които се отнасят до сигурността, а оттам и в международното и трансатлантическото сътрудничество. Ако заеме високия пост в Брюксел, тя няма да предприеме промени в политиката към Русия. Според Даниел Гофарт, който ръководи политическия отдел на списание „Фокус“, Фон дер Лайен няма да прави ревизия на газопровода "Северен поток 2", както обещаваше Манфред Вебер. Проектът вече е изграден. На друг европейски въпрос обаче още няма отговор. За неговото решаване бяха дадени големи надежди.

Даниел Гофард: По въпроса за Шенген мисля, че Манфред Вебер стигна твърде далеч с обещанията. Г-жа Фон дер Лайен каза, при представянето си в Европейския парламент, че много внимателно ще огледа въпроса за разширяването на шенгенското пространство и страните, които изпълняват критериите трябва да бъдат приети. Това отчитам като позитивна нагласа.

В Берлин от вчера се броят и преброяват гласовете в Европейския парламент. Тонът се втвърдява. Затова Фон дер Лайен се нуждае от всеки глас. Опитва се да прегърне всяка парламентарна група, прави предизборни обещания. Изходът все още е неизвестен, въпреки че е ясно, че и депутатите в биха искали да почиват и ако провалят вота довечера, ваканцията им ще се провали.

Даниел Гофард: Мисля, че не толкова ваканцията ще бъде решаваща. По-скоро е важно това, че европейските социалисти и социалдемократи получиха съгласие по много техни въпроси. Италианците получиха председателското място на Европейския парламент, испанците имат върховен комисар по външната политика. С това лявата парламентарна група можа да сложи свои хора на важни постове. Затова вярвам, че и от техните редици ще дойдат гласове. Ако искате да се хващаме на бас, ще кажа, че тя ще спечели с малко.

При всички положения предстоящият избор ще бъде исторически. Или Европейският парламент ще избере Фон дер Лайен за първата жена начело на Европейската комисия или за първи път ще гласува за един кандидат за този висок пост.