Изложба с фотографиите от серията "Изгнания" на Йозеф Куделка

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Той е заснел съветското нашествие в Чехословакия през 1968 година и е бил творец без гражданство, странствал из Европа от 1970 г. до 1987 г., когато получава френско гражданство.

Експозицията „Изгнания“ ще бъде в България до 9 юни.

За пръв път изложбата напуска Франция. За пръв път се показва в България. Това е подарък, направен от Йозеф Куделка на Франция в знак на благодарност, която му дава гражданство, каза инициаторът на събитието Фабиен Флори, директор на Френския институт у нас.

Йозеф Куделка е роден през 1938 г. в Чехословакия. Носител е на някои от най-значимите отличия в света на фотографията: наградата Nadar от 1978, голямата награда National de la Photographie от 1989, голямата награда на името на Картие-Бресон от 1991, международната награда за фотография на фондация „Хаселблад“ от 1992 г.

Негови изложби са част от програмата на всички световни музеи и центрове за изкуство, сред които Музея на модерното изкуство и Център за фотография в Ню Йорк, галерия „Хайуорд“ в Лондон, Музея на модерното изкуство „Стеделийк“ в Амстердам, „Пале де Токио“ в Париж.