Хакерската атака срещу НАП: информацията е все още предварителна и спекулативна

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Любомир Тулев заяви, че на този етап, макар и след цяла нощ работа в ГДБОП, ДАНС, информацията е все още много предварителна и спекулативна. Иначе службите са реагирали много адекватно и са започнали веднага проверки дали информацията в разпратения до медиите имейл е реална. На този етап много малко е известно и малко може да се говори. Първата стъпка, по думите му, е да се провери до каква степен все още сайта на НАП е уязвим, дали са уязвими базите данни, послужили за теча на информация.

Тулев е на мнение, че разпращането на мейла говори по-скоро за външна намеса. Не било изключено да се твърди за координирана атака. В подкрепа на това той заяви, че миналата седмица на официалния сайт на Комисията за защита на личните данни се е появила информация, че институцията е била уведомена от сайта "Бивол" за уязвимост на техния сайт. Според уведомлението, тази уязвимост би могла да позволи на хакери да проникнат до специална база данни, която съдържа сигнали, жалби от граждани на сайта на КЗЛД. Впоследствие тази уязвимост е била отстранена. Това е в петък, а в понеделник се появяват разпространяването на този пакет от информация от НАП.

"Дали точно НАП или от някое друго ведомство -на Министерството на финансите все още трябва да се провери... но личи известна доза на координираност в тази насока. Но не можем да твърдим на сто процента, трябва да бъде проверено... Изпратено е чрез руския мейл провайдер Яндекс. Дали Русия стои зад това нещо, по-скоро съм склонен да не вярвам. По-скоро мейл провайдер Яндекс, който е известен с това, че се опитва да пази личната неприкосновеност, кореспонденцията на своите потребители. Затова и тези, които са разпратили този пакет, са го използвали..."

Тулев, който е прегледал въпросния файл и каза, че той съдържа доста стара информация отпреди 19 години. Информацията е доста стара, но се твърди, че има и нова - от миналата година.

Тихомир Безлов изтъкна, че все още не знаем какво все разкрили нощните проверки. Той очаква, че днес по обедно време може да се огласи някаква по-подробна информация. Според него не е все още ясно дали това е хакерска атака или теч на информация, с помощ отвътре. Що се отнася до руския сървър, използването му за подобни действия се е случвало и друг път.

Безлов смята, че ако изнесените данни се окажат реални, с данъчната информация би станало доста "забавно", тъй като ще стане ясно кой е плащал кой не е плащал данъци. Иначе се твърди, че огласената информация е разнообразна - от пароли на системни администратори до имена на покойници.

Акценти