Корнелия Нинова: Има сериозен ръст в авторитета на БСП и левицата

Предаване: Панорама, 25.11.2016

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Ще има ли промяна? В студиото на "Панорама" гостува Корнелия Нинова, председател на БСП лява България.

По отношение на мигрантите и мерките на политиците във връзка с бежанския поток, лидерът на социалистите подчерта, че липсата на единство между политическите сили по тези мерки пречи на решаването на проблемите. Тя изтъкна, че социалистите са предложили декларация с 5 мерки, около които да се обединят всички, но отново са започнали спорове. Според нея това би трябвало да бъде тема за национално съгласие. А досега, по думите й, няма резултат от мерките, които управляващите твърдят, че взимат - напливът е голям, но 3 пъти повече бежанци се хващат вътре, в страната или на изхода към Сърбия, отколкото преди втория мандат на ГЕРБ.

БСП е твърдо за предсрочни избори. Според социалистите правителство в рамките на този парламент не е възможно, категорична беше Нинова. БСП ще върне мандата, ако ѝ бъде връчен. Освен това позицията ѝ е, че трета сила няма възможност да сформира кабинет. Ако въпреки това бъде създадено такова правителство, то би било "нестабилно и агония за страната".

Социалистите не са против мажоритарния вот, въпреки че преди референдума призоваха да се гласува на него с три пъти НЕ, за което са излагали и своите аргументи. Сега обаче се съобразяват с желанието на народа. Според Нинова социалистите вероятно ще предпочетат мажоритарен избор в смесена избирателна система, което ще стане утре на Националния съвет на партията.

Корнелия Нинова смята, че има "червена вълна" след победата на генерал Радев на президентските избори, вдига се и авторитетът на БСП, и на левицата, но за победа на парламентарни избори трябва още много работа. "Само победата на президентските избори не означава 100% гарантирана победа на парламентарни избори", каза лидерът на социалистите.