"Време разделно" е любимият филм на българските зрители

Време разделно е любимият филм на българските зрители
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

"Време разделно" е любимият филм на българските зрители. На второ място те класираха "Козият рог", а трети остана "Оркестър без име".

БНТ1 излъчи на живо финала на формата, посветен на 100-годишния юбилей на българското кино.

Истински звездна бе финалната Гала вечер на "Лачените обувки на българското кино" за най-обичан български филм. Известни личности подкрепиха всеки един от филмите в Топ 10.

Naroden Teatar

Обществената медия предава финала на предаването и на голям екран пред Народния театър. Звездата на съвременното българско кино Захари Бахаров бе специален гост на Гала вечерта на „Лачените обувки на българското кино”. Той кавалерства на любимата актриса на поколения зрители Ваня Цветкова, която пристигна от САЩ специално заради финала на формата.

Ирмена Чичикова застана в подкрепа на „Осъдени души”. Режисьорът, получил най-голямото отличие за режисура на фестивала в Москва за филма си "Дзифт" – Явор Гърдев - бе застъпник на „Козият рог”. Явор Бахаров прикани зрителите да гласуват за филма „Всичко е любов”. Актрисата София Кузева, която изигра ролята на Дана във “Вчера”, се завърна от Германия, за да подкрепи емблематичния филм на Иван Андонов.

Застъпник на драматичната любов на Иво и Лиза в "Крадецът на праскови" бе актрисата Боряна Пунчева, която е и главен продуцент на студио "Екран" на БНТ. Писателят и адвокат Радослав Парушев подкрепи „Господин за един ден”. Илиян Джевелеков, чийто режисьорски дебют „Love.net” се нарежда сред най-добрите бокс офис постижения в България, подкрепи „Време разделно”.

Studio1

Мартичка Божилова призова зрителите да гласуват за филма на Рангел Вълчанов „Лачените обувки на незнайния воин”. А вота за „Оркестър без име” насърчи рок музикантът Васил Гюров. "Опасният чар" на Тодор Колев бе защитаван от радиоводещия Драгомир Симеонов.

На финалната Гала бе обявен победителят в конкурса „Парчета кино”, в който вие, зрителите, снимахте епизод римейк на сцена от български филм. Художественият съвет на БНТ реши, че победител в конкурса „Парчета кино” е „Вчера”. Режисьор е Ивайло Иванов, който е и в ролята на директора на гимназията. Сценарист – Петко Кралев, оператор и монтажист – Стиви Николов. Участват ученици от 134-то училище „Димчо Дебелянов“–София.

В Студио 1 на БНТ бе и новото поколение разказвачи в българското кино. Това са 10-те режисьора, които направиха 15-минутен късометражен коментар за всеки един от филмите в Топ 10 - Стефан Командарев («Оркестър без име»), Димитър Коцев – Шошо («Господин за един ден»), Драгомир Шолев («Козият рог»), Павел Веснаков («Лачените обувки на незнайния воин»), Светослав Драганов («Вчера»), Тонислав Христов («Опасен чар»), Давид Джамбазов («Крадецът на праскови»), Филип Андреев («Осъдени души») и Николай Василев («Всичко е любов»).

В студиото Севда Шишманова – програмен директор на БНТ1, обобщи целта и смисъла на формата – да направи българското кино и постиженията му достояние на най-широк кръг зрители, да провокира публиката и особено младите хора да гледат повече българско кино. Което отговаря на културно-образователната мисия на БНТ като обществен оператор.

Българската национална телевизия е учредила две специални награди с името на формата. Първата, естествено, е за победителя на вечерта. Втората награда е за авторите, в които е надеждата ни за новия век на българското кино - тя е за Милко Лазаров и филма "Отчуждение".

Наградите бяха връчени от госпожа Вяра Анкова, генерален директор на Българската национална телевизия.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад