Любов Шишкова: Форматът на НВО и ДЗИ кара децата да зубрят

Предаване: Още от деня

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Тя не се съгласи с оценката, че представянето на зрелостниците тази година е слабо, като обясни, че всичко е въпрос на интерпретация. "При положение, че ние стимулираме децата да зубрят, те отказват, и естествено - този резултат, който се получава."

Любов Шишкова отбеляза, че това се дължи на формата на изпита, който ще бъде в сила още две години, тъй като в новите учебни програми се залага много повече на индивидуалното мислене и на функционалната грамотност на децата.

Любов Шишкова: Нашата образователна система, за съжаление, приключва с оценката. Нататък нещата стават неясни, защото не този, който е най-добър в училище, не този, който се справя най-добре с учебните си задачи е в позицията на силния в обществото.

Тя посочи, че другият проблем за резултатите при изпитите е, че учителската колегия е демотивирана. Учителят трябва да бъде във фокуса на общественото внимание и трябва да бъде насърчаван да работи, а не да бъде засипван с какви ли не административни отговорности, които са извън неговата компетентност.

Вижте целия разговор във видеото.