Меглена Кунева: За България Шенген е икономика

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Трябва ясно да си поставим приоритетите и усилията на правителството трябва да бъдат насочени към неотложните проблеми. Това заяви в студиото на "Денят започва с Георги Любенов" вицепремиерът по координация на въпросите на европейските политики Меглена Кунева. Тя съобщи, че  работата по справяне със ситуацията, създадена от наводненията в страната, на ниво полиция и пожарна е отлична. В Гълъбово, със сътрудничеството на мини "Марица-Изток", е възстановено електричеството. В Елхово все още опасността не е избегната. До утре ще бъде критично. Тя посочи, че водният стълб там е 4 метра и половина. Има готовност да бъдат евакуирани няколко семейства, това е уверил тази сутрин вътрешният министър Веселин Вучков.

Всички европейски институции са абсолютно наясно за проблемите, които ние изпитваме по отношение на "Южен поток", подчерта Кунева. Тя беше категорична, че акцентът е върху енергийната сигурност както на България, така и на Европа. По думите й най-важното е да бъде реализиран Европейският енергиен съюз. На 9 декември ще се състои европейски съвет на министрите по енергийните въпроси, където специално ще бъде разгледан въпросът за проекта "Южен поток". Българската позиция е категорична - спазване на законодателството както от България, така и от всички останали страни. Според нея, ако има добра воля, нещата не е трудно да се случат. Все още не е ясно дали тръбопроводът ще мине наистина през територията на Турция. "Ние искаме да има изгоден проект за България, изгоден проект за Европейския съюз и законодателство, което да гарантира, че проектът е устойчив", каза тя.

Вицепремиер Кунева коментира и темата за Шенген, като подчерта, че въпросът е бил поставен на всички срещи на най-високо ниво. "Оттук-нататък следват много срещи, на които аз ще доказвам, заедно с моите колеги, как България изпълнява всички норми по Шенген. Да, ние ги изпълняваме", подчерта тя и допълни, че България и Румъния са еднакво готови за Шенген, като планът е да започнат границите да падат постепенно. "За нас Шенген е икономика и аз го направих кристално ясно навсякъде, където говорих за това", заяви Меглена Кунева.