Непознатата Гърция - фотографска изложба на Антони Георгиев

Предаване: Култура.БГ

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Антони Георгиев представя една фотографска разходка из Гърция. Според него Гърция, която е малко по-голяма от България като територия, като топография е необозрима и един живот не би стигнал да обходиш всички красиви места в страната. Тя има между 3000 и 5000 острова, от които обитаемите са между 150 и 230.

Изложбата, която е на разположение на посетителите в продължение на една седмица, не би била възможна без съдействието на гръцката национална туристическа организация и гръцкото посолство в София.

Антони Георгиев разказа за творческите си търсения, които напоследък са насочени към места, а не към хора и лица.

Мария Тирополи отбеляза, че в последните години двустранният туризъм между България и Гърция се развива добре. Много гърци избират България за почивка и екскурзии, както и обратното.

"В разговорите с мои приятели установихме, че повечето българи познават повече северната част на Гърция. Оттук идва и творческият поглед на Антони да ни помогне да представим цялата Гърция, разнообразието от пейзажи на страната, както и различните видове забавления, които тя предлага. Затова организирахме тази изложба."

Като любимо свое място Мария Тирополи препоръча нейното родно място остров Лесбос. Там има много плажове, не е пренаселен с туристи и всички негови посетители остават очаровани.

По отношение на културните инициативи в Гърция Тирополи изтъкна ежегодния фестивал "Епидавър" в Атина, който се провежда в едноименния древен театър и включва всички видове изкуства. През лятото се провеждат и много музикални фестивали край морето. Наскоро е бил открит културен център край Атина на името на Ставрос Ниархос. В неговата сграда е и новата гръцка национална опера, която предлага интересни спектакли.

Що се отнася до културните събития, организирани от гръцкото посолство в България, Тирополи подчерта иницатива от миналия месец, посветена на поета Костоас Варналис, който е роден и израснал в Бургас. Тирополи изтъкна също участието на гръцкото кино с два филма на филмовия фестивал "София филм фест", единият от които - "Нейната работа" - е спечелил наградата за най-добър балкански филм.