Нобелова награда за постижения в науката

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

По думите му тази година има две впечатляващи неща в Нобеловите награди. Първото е, че има две жени нобелови лауреати, което е достатъчно рядко събитие. Вторият момент е за какво са дадени наградите тази година - и в трите области: физиология и медицина, химия и физика, става дума за приложения на фундаментално знание, които пряко влизат в полза на човечеството.

Проф. Леандър Литов: Първата награда, която е за физиологоия и медицина, е за разработване на метода на т.нар. имунотерапия на ракови заболявания. Това е метод, който тепърва навлиза, но в определени ситуации работи достатъчно добре и има много хора, при които развитието на раковото заболяване е потиснато съществено.

Той обясни, че идеята на учените, отличени с нобелова награда за медицина, е много проста, но трудна за реализация. Имунната система на човешкия организъм може да преборва действително всичко, стига да бъде накарана да работи нормално. В случая става дума за това, че раковите клетки се отбелязват чрез антитела по такъв начин, че имунната система да ги атакува.

Втората награда, която е за химия, е по повод на откритие, касаещо как да бъдат произведени ензими, т.е. как бактериите да бъдат накарани да произведат протеини, които да използване за биогориво. Втората част от наградата е за това как тези ензими могат да бъдат използване за разработване на нови лекарствени препарати, например.

Наградата по физика е в областта на лазерната физика, но отново става дума за разработване на два метода. "Едната част от наградата е дадена за това, че е разработен метод, с помощта на който вие може като с пинсети да измъквате много малки частици - атоми, вируси или молекули, с помощта на светлинен лъч, без да ги разрушите. Втората част пък е дадена за метод, който е разработен за генериране на много къси, но много интензивни лазерни импулси. Такива лазери се използват в медицината за очни операции, например."

Вижте целия разговор във видеото.