Образователни неволи

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

„Аз бях дълбоко убедена, че проф. Тодор Танев ще си изкара мандата, защото това е един много диалогичен министър. Един министър, който искаше всичко, което е най-добро за системата, да се случи. Но един министър, който не пожела да направи структурна реформа в министерството“, каза Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители.

Проф. Михаил Неделчев, член на Гражданския съвет на РБ, учен, литературен историк, се съгласи с Янка Такева. „В никакъв случай Тодор Танев не е човекът, който се е противопоставил на историческото мислене, което е традиционно за българската национална общност. Но в случая конфликтът е между два типа мислене – едното е мисленето, че литературата, а и историята трябва преди всичко да учат днешния човек на съвременни отношения. Но има и една друга функция – това е укрепването на националната идентичност. През последните 30 години се разви друг тип мислене – постмодерното, което е усъмнено в самата идея за национална идентичност“, посочи проф. Неделчев.

„Във всяка една уважаваща себе си държава има три институции, които са ужасно консервативни, в най-добрия смисъл на думата – църквата, националната сигурност и образованието“, изтъкна проф. Драгомир Драганов. Според него реформата на проф. Тодор Танев се състои от две неща – едното е връщане назад към професионалното образование, т. нар. СПТУ, а другото е, че се опитваше да вкара англосаксонски елементи в нашата добра образователна традиция.