Пожарната безопасност опазва културното наследство

Предаване: Култура.БГ

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В началото на разговора Йордан Ефтимов припомни пожара в Националния музей в Рио де Жанейро и какви експонати бяха загубени завинаги в него. Този музей, създаден преди 200 години, е един от най-големите музеи не само в Америка, но и в света. Музеят в Бразилия, е панмузей - събира експонати от различни профилирани музеи - природо-научни, исторически, етнографски и т. н. Загубите от пожара за огромни. Според специалистите безвъзвратно са загубени безценни предмети, но същевременно от гледна точка на публиката, и неясно колко ценни.

Йордан Ефтимов - литературовед: "Има две-три неща, които са изключително впечатляващи във връзка с този пожар и които ми се струва, че могат ни послужат за опорни точки. Едно от тези неща е темата за дигитализирането и до каква степен то трябва да се форсира... Друга обаче е тази, че музеят е чествал през юни 200-годишнината си и точно в тази година, в която е са направили тези тържества, се оказва, че след n-ти оплаквания от ръководството на музея за недофинансиране, слаба грижа и прочие се случва този пожар. Н всичкото отгоре е имало проект на Световната банка за подпомагане на музея с огромна сума. проектът не е осъществен, защото се оказва, че юридически не е екзактна собствеността на музея, защото включително и Университетът на Рио де Жанейро е имал права върху него, т. е. кой е трябвало да ползва тези пари, за да осъществи ремонтните дейности."

Най-парадоксалното обаче, по думите на Ефтимов, се оказва, че двата най-близки противопожарни крана не са имали вода.


Аделина Филева - директор на Софийска градска художествена галерия: "Нашите пожарни кранове имат вода. Поне за градската галерия, но мисля, че и за другите музеи е така, ние имаме близка връзка с пожарната, защото те постоянно идват на проверка при нас, преглеждат всички съоръжения. Ние сме задължени всяка година да пълним наново пожарогасителите. Прравят ни се предписания какво ние да направим в галерията. Ние се стараем да вземаме тези мерки максимално, за да могат да се опазят произведенията... Защото вие говорите за дигитализация, но тя не спасява материалното културно наследство. Тя остава просто като памет: просто можем да си спомним какво сме имали.

По думите на Филева пожарните инспектори, с които галерията работи идват периодично в нея, наблюдават процеса, влизат в хранилищата. Максималният срок за проверките е 3 години, но инспекторите посещавали галерията доста по-често и изненадващо. Предмет на проверките са не само опазването на творбите, но и възможността за евакуация на служителите в случай на пожар.

Борис Хаджийски отбеляза, че изчезването на 20 милиона експонати в пожара в Рио де Жанейро е огромна загуба за световната култура. За сравнение той припомни, че във всичките музеи у нас се съхраняват 7 милиона експонати. Той смята, че трябва да се мисли за все повече превантивни мерки, защото музеите опазват културното наследство на нацията, а и на света. В музеите на България има пожароизвестителни уредби и пожарогасители, които ежегодно се проверяват, има обучение на служителите за противопожарна охрана.

Борис Хаджийски, директор на Регионален исторически музей - Пазарджик и председател на УС на Сдружение „Български музеи“: "Имаме една идея, в момента я проучваме - искаме оферти от съответните фирми... Ако е възможно, държавата да се погрижи така за музеите,тъй като държавата е задължена да опазва културното наследство чрез нас, да можем да монтираме в музеите пожарогасителни системи.

Пожарогасителни системи се задействат след пожароизвестителните системи и преди да дойдат екипите на пожарната. Те започват да гасят с вода или с газ, който отнема кислорода и пламъкът не може да гори.