Роми срещу военен - коментар на ген. Димитър Шивиков

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Във връзка с новия случай, при който ром е нападнал този път с брадва курсанти от Националния военен университет по пътя от Сливен към Гурково, ген. Димитър Шивиков изтъкна, че това е недопустимо, тъй като според закона военнослужещите са под специална защита от държавата. Генералът смята, че потърпевшите не е трябвало да бягат, а да направят нужното, за да може този криминален елемент, който ги е нападнал, да си получи заслуженото.

Нападателят е бил с над 20 криминални регистрации, с влезли в сила присъди. Въпреки това той е на свобода и си позволява да "раздава правосъдие", нападайки хора.

Генерал Шивиков говори за снощния протест на стотици военни в центъра на село Войводиново, които са били подкрепени от цивилни хора. Целта на този митинг, според него казано с военен термин, е да бъде "спрян таймера на цъкащата бомба". А "цъкащата бомба" е съществуващото противоречие между представители на циганския етнос и тези от други етноси по селата и в малките градове. Не е тайна, че там повечето хора се страхуват да излязат по улиците, категоричен беше генералът. Той е убеден, че този вид престъпност ще се увеличава. Затова е на мнение, че вместо да протестират и да искат оставката на военния министър, те трябва да отидат в своите общности, да се опитат да успокоят настроенията там и да направят усилия да урегулират обстановката, тъй като те знаят кои са престъпили законите.

Последни броеве

Акценти