Съвременници: Съвременни чудеса

„Съвременни чудеса“ разказва за игуменията Валентина Друмева от Калоферския девически манастир. Тя е сред онези съвременници, които, без много шум около себе си се, опитват да изпълняват духовната си мисия за просвещение на българите.Филм от документалната поредица "Съвременници" на БНТ2.

Държава: България
Година: 2016
Времетраене: 28 минути
За продукцията

Автор: Мариета Фидосиева

Режисьор: Димитър Шарков

Продуцент: БНТ2

На картата на популярните манастири в България няма да намерите Калоферският девически манастир, но в него от 24 години има Неделно училище. Игумения Валентина се е заела с апостолската мисия да преподава вероучение. След дългите атеистични години интересът сред калоферци се оказва изненадващо голям, свидетелстват участници във филма. В най-силните години училището се посещава от над 200 деца годишно. Заради тях монахинята създава и учебник по вероучение в четири части под заглавието „Жития на светиите за деца“. Така манастирът си връща мястото на духовно средище в региона, каквото е бил през вековете назад.

Магнетичната монахиня Валентина Друмева, въпреки напредналата си възраст, и днес продължава да въвежда в тайнството на християнството много млади хора, сред които са и децата на нейните първи ученици. Самата тя няма духовно образование. Завършила е математика, но след едно случайно минаване през манастира, за да види своя позната, открива призванието си.

Зад манастирските стени монахиня Валентина се отдава и на сериозна изследователска дейност. Тя е автор на повече от 40 книги – документалистика, стихосбирки на религиозна тематика, учебници по вероучение. Изследовател е на преследването на свещеници по времето на тоталитарния режим преди 1989 година. Разкрила е съдбата на 468 Божии служители, 92 от които са убити от режима. Всяка от тези истории е разтърсваща, но монахинята успява да ги разкаже правдиво и интересно, без да ги политизира.