След срещата Борисов - Миков

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Предложих утре или във вторник да проведем една лидерска среща между всички партии, защото мандатът по конституция може да е даден на ГЕРБ, но като единствен възможен, го приемам като мандат на всички партии и заедно трябва да решим как да се управляваме. Това заяви Бойко Борисов след срещата си с Михаил Миков тази сутрин.

Приемам като дадена от народа задача за съставяне на стабилно правителство на база на разбирателство между партиите, изпратени в Парламента, каза още Борисов. Затова и отправих това предложение към Миков. Просто исках да се знае, че и на това сме готови, заяви лидерът на ГЕРБ.

"Аз заявих нашата позиция, че сме в опозиция и това се определя от резултатите, които постигнахме на парламентарните избори. Заявих също така, че ще бъдем достатъчно отговорни и конструктивни по отношение на тежките проблеми, които стоят пред страната, и за които е необходима проява на отговорност от всички политици, от всички политически сили, независимо дали са по-големи или по-малки", заяви след срещата Михаил Миков.

След отстояването на позицията от страна на БСП да останат в опозиция, Борисов заяви, че в така създадената ситуация е още по-тревожен относно създаването на стабилно правителството. Реформаторският блок поставя условие по никакъв начин да не се търси широка коалиция между двете леви и двете десни партии - едно задължително поставено условие, с което аз се съобразявам, което ни праща в Парламента с едно правителство на малцинството, коментира Борисов.

Именно за стабилност, освен мнозинството, личното участие е изключително важно. Той отбеляза, обаче, че щом лидерът на БСП остава в опозиция, Кънев не иска кабинет, а да е шеф на парламентарна група, Симеонов и Каракачанов остават в Народното събрание и без участие в правителство, а лидерът на ББЦ е в Брюксел, излиза, че основните политически фигури ще бъдат извън евентуалното правителство. А в такъв случай решенията, които кабинетът ще взима могат да бъдат бламирани по всяко време, може и подкрепата към кабинета да се оттегли във всеки един момент.

На лидерската среща тази седмица трябва да се вземе решение как да се управляваме, защото в противен случай трябва да отидем на предсрочни избори, добави още Бойко Борисов. Той включително даде вариант, в който да се създаде временен кабинет тип "Орешарски" и да се насрочат избори две в едно за 1 юли.