Султанка Петрова: Резултатите при демографската политика ще се видят след 10 г.

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

За мен няма да останат на заден план приоритетите в моята работа и като народен представител, и като председател на женската организация на ВМРО, а това е защита правата на уязвимите групи на българското общество - децата, семействата, възрастните хора, хората с увреждания и родителите, отглеждащи деца с увреждания, категорична беше Султанка Петрова.

Програма с мерки за демографската политика ще бъде бъде представена след няколко дни, първото и най-важно нещо ще бъде стопиране на отрицателния прираст, заяви зам.-социалният министър. Усилията ще бъдат насочени към стабилизиране на раждаемостта. Първата крачка вече е направена с неограничения брой ин витро процедури, каза Султанка Петрова. Вторият голям проблем е високата смъртност, при решаването му ще координират дейността си с Министерство на здравеопазването. Един от приоритетите ще бъде профилактика и превенция на здравето, заяви тя.

На въпрос притеснява ли се, че след 20,30,50 години циганският етнос ще е повече от българския, Султанка Петрова поясни, че ако днес се вземат необходимите мерки, няма да стигнем до това положение. И предупреди, че резултатите от мерките, които ще предприемат, ще се видят след 10-15 години. При демографията всички мерки, които ще бъдат взети днес и сега, не могат веднага да дадат резултат. Категорична беше, че не само държавата трябва да бъде обвиняване за демографската ситуация, време е кметовете, общинските съветници, областните организации също да определят този проблем като приоритет в своята работа.

По темата за измамите в ТЕЛК тя сподели, че не е тайна, че има проблеми и се надява да бъдат изчистени, за да не бъдат ощетени хората.

Султанка Петрова: "Надявам се социалната система да не се превръща в начин, по който да живеят хората, а да бъдат мотивирани да работят."

След увеличението на пенсиите с 20 лева от 1 юли Султанка Петрова каза следното: хората не са толкова щастливи от тези 180 лева, но от есента ще са 200 лв. и от министерството ще бъдат положени усилия да има преизчисления.

Султанка Петрова: "Нито вие, нито аз мислим, че един човек може да живее с 200 лева. Моята майка получаваше 156 лева, а беше работила 43 години. Не са много тези пари, но това е, което може да си позволи държавата. Не сме отстъпили от решението си пенсията да стъпи на 300 лева. В момента нямаме тази финансова възможност да се случи бързо."