Теодосий Теодосиев: Светът принадлежи на маниаците

Предаване: Панорама

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

По думите му проблемът с неразбирането на точните науки не е само български, а световен. Според специалисти по висок коефициент на интелигентност, "за да има едно дете висок коефициент на интелигентност трябва до 9. клас да е прочело поне 1000 книги по 600 страници едната. Трябва да знае значението на думите, които участват в една задача за решаване на един проблем и освен това да се занимава извънредно много с точни науки", обясни Теодосиев.

Теодосий Теодосиев: Предстоят чудовищни социални сътресения. Първата ни грижа трябва да бъде за децата и за образованието. Ще оцелее този народ, който успеят да изпълнят интелекта на децата си.

Проблем за сегашните резултати в образованието на децата Теодосий Теодосиев откри в сбърканата ценностна система. "Онова, с което аз категорично не мога да се съглася е консумативизмът. Свят, ориентиран към консумативизъм, няма бъдеще", допълни той.

Светът принадлежи на маниаците. Всеки човек трябва да бъде отдаден на онова, което работи. Имат бъдеще тези държави, в които хората са научени да не работят само за пари, призна учителят по физика. Той каза още, че възпитанието е от изключителна важност и това важи както за учениците, така и за учителите. Теодосиев сподели: "Готов съм да си плащам, за да работя с прекрасните деца, които България ражда".

По думите му на България са й необходими не повече от 2-3 университета.

Вижте разговора във видеото.