Тодор Чобанов: Проектантска грешка е в основата на проблема на Ларгото

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Той обясни, че този обект заема 15 000 кв.м и е много труден от гледна точка на това, че е на няколко нива, с две метростанции, с проблеми, които излизат наяве още по време на изграждането му. По тази причина Столична община е била изключително критична и на няколко пъти е отказвала да го приеме, защото е констатирала различни проблеми.

Доц. д-р Тодор Чобанов, зам.-кмет на София: Обектът е много труден и смея да твърдя, което е и мнение на специалистите, че има допуснати грешки при неговото изготвяне на ниво проектиране и после на ниво изпълнение.

Зам.-кметът беше категоричен, че проблемът, който сега се коментира, възниква като грешка на проектантския екип, който не е съобразил, че, когато зоната около куполните пространства влезе в експлоатация, по нея всеки ден ще преминават стотици минувачи.

Доц. д-р Тодор Чобанов, зам.-кмет на София: Това си е чисто проектантска грешка, която е констатирана от нас - нашите инженерни екипи я обследваха, когато приехме обекта миналата есен. Изпратили сме искане до министъра на културата, за да може Министерството да се възползва от това, че обектът е още в гаранция и незабавно да бъдат предприети действия, така че да се намери друго решение, което няма да предизвиква този проблем.

Тодор Чобанов подчерта, че отговорността върху обекта тече в рамките на гаранционния период, който е до края на 2020 г. за някои части, и до 2021. - за други части, така че данъкоплатецът да не бъде ощетен финансово и отговорните за състоянието на обекта да изпълнят своите задължения.

Зам.-кметът на София беше категоричен, че опасност за минувачите няма. Площадът е много здрав и устойчив, но разместените плочки са гледка, която загрозява и създава много проблеми с атмосферните води и трябва час по-скоро да бъде разпоредено на проектанти и изпълнители да поемат задълженията си.

Доц. д-р Тодор Чобанов, зам.-кмет на София: Ако откажат, което не е невъзможно, за съжаление, има опити за един вид бягство от отговорност, трябва да бъдат спуснати сигнали, да се заведат дела. Много се надявам Министерство на културата да изпълни своите задължения, защото обектът е нужен на софиянци, тъй като там има планирани десетки културни събития. Този обект се използва много интензивно.

Чобанов коментира и темата с възстановяването на баните в София. Той посочи, че в края на 80. и през 90. години са изоставени знакови и важни обекти за града, някои от които - затворени и оставени да се рушат. Други пък биват приватизирани. Случаят с къпалнята "Мария Луиза" е от онази черна серия, които лиши софиянци от знакови обекти.

Доц. д-р Тодор Чобанов, зам.-кмет на София: Къпалнята "Мария Луиза" е от тези случаи, когато има юридическа възможност екипите на Столична община да вземат мерки. Има твърда воля да се търси юридически добрия сценарий за това да бъде върната най-накрая на хората тази къпалня. Борисовата градина е любимо място на хиляди софиянци. Аморално за града е някакви хора да си въобразяват, че там ще бъде допуснат някакъв сценарий, различен от това тя да заработи отново за хората. Тя е нужна в този й вид на къпалня, не на нещо друго.

Тодор Чобанов посочи още, че в Столична община са обнадеждени от победи като спечелването на делото за земята под новия парк "Възраждане", където много години се спори с приватизатори и смесени дружества. Там сега е изграден един от най-хубавите спортни комплекси и той скоро ще заработи с нова зона - първия по рода си в нашия град аквапарк с няколко открити басейна, със закрит размер с олимпийски размери, използващ около 6 литра от извора "Баталова воденица". Аквапаркът ще има капацитет около 500 човека едновременно, което го прави много подходящ за центъра на София. Разположен е удобно. До него се намират метростанции. Аквапаркът ще заработи догодина.

Зам.-кметът на София коментира още, че от 2009 г. нататък Столична община положи усилие държавата да й даде някои от минералните бани, след което тя да ги върне в експлоатация на софиянци.

Доц. д-р Тодор Чобанов, зам.-кмет на София: Това са нужни и важни обекти. Нашето усилие е насочено към това тези обекти да бъдат ремонтирани не със средствата на софиянци, а с привлечен капитал. В момента над 20 млн. лева са привлечени - това не са пари от бюджета, а средства, дошли от някъде другаде, за спасяването на банята в Банкя. Това е една от най-известните и най-стари бани в града. Ремонтът в най-тежката - конструктивната част, мина.

Той посочи, че другото лято софиянци ще могат да се възползват от услугите на тази прочута фабрика за здраве.

По темата с Централна минерална баня, Тодор Чобанов каза, че решение няма. Сградата е спасена от разрухата. В момента тя функционира като музей. За частта с басейните се анализират различни варианти, но основният проблем е колко вода ще може да се насочи за това басейните да бъдат направени наистина лечебни. Необходими са доста големи средства и е въпрос на приоритети кое наистина е най-важно и най-спешно за града.