Мъдростта на Александрия

Предаване: В кадър , 24.06.2020

Мъдростта на Александрия
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В търсене на знанието Александрия възражда своята библиотека. Всяка година внушителната сграда събира повече от милион и половина посетители от целия свят. Какво я свързва с античната Александрийска библиотека и къде е скрита мъдростта днес?

Гледайте "Мъдростта на Александрия" - филм в документалната поредица "В кадър", на 24 юни в 21:30 часа по БНТ1!

Разказ за науката и идеите на XXI век в "Библиотека Александрина" в Александрия, Египет. Учени смятат, че тази библиотека е издигната на мястото, където се е намирала легендарната Александрийска библиотека - най-известният център на книжовността и науката през античността.

"Библиотека Александрина" е съградена през 2002 г. и като институция си е поставила амбицията да възстанови духа на Александрийската библиотека. Затова говорят участниците във филма: египтологът д-р Весела Атанасова - гл. асистент в Института по балканистика - БАН и преподавател в НБУ, философът и египтолог д-р Ахмед Мансур - директор на Центъра по ръкописи и калиграфия в "Библиотека Александрина", филологът и икономист Дина Йосеф - директор на Арабскоезичния център в "Библиотека Александрина", Рохайма Ретиб от Културния отдел на "Библиотека Александрина" и представителите на Настоятелството на библиотеката - Петър Стоянов, президент на България (1997-2002 г.), и Амр Муса, министър на външните работи на Египет (1991-2001) и генерален секретар на Арабската лига (2001-2011 г.).

Членовете на Настоятелството на библиотеката и на Борда на наблюдателите са личности с впечатляващи биографии на политици, общественици и интелектуалци от целия. Тяхната визия за развитието на света е част от сюжета на филма. Останалите линии са: Ръкописи и калиграфия; Учените и постиженията на Библиотеката днес; Дигитализацията като процес, който съхранява миналото и професия на бъдещето; Постиженията на институцията и тяхното влияние при вземането на решения на световно ниво.

Във филма е уловен и пулсът на града Александрия днес.

Автор на филма е Айше Сали, редактор е Весела Смилец, режисьор по монтаж и втори оператор е Филип Петков - FLYPHIL, оператор е Миглена Гайдарова, а режисьор е Станислав Терзиев.